Η Τουρκία απειλεί με “ολοκληρωτικό πόλεμο” τον Χάφταρ


Η Τουρκία απειλεί να εμπλακεί σε “ολοκληρωτικό πόλεμο” στη Λιβύη, εναντίον των δυνάμεων του Χάφταρ, μετά από τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Μίτιγκα στην Τρίπολη, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ενέργεια στόχευσε απ΄ ευθείας “τα τουρκικά συμφέροντα”.
Σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “οι επιθέσεις των δυνάμεων του  Χαλίφα Χάφταρ  στοχεύουν διπλωματικές αποστολές στην Τρίπολη, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής πρεσβείας και πολιτικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Μίτιγκα” και ότι η στόχευση πολιτικών υποδομών, θεωρείται έγκλημα πολέμου. ”
Το τουρκικό ΥΠΕΞ βέβαια δεν λέει ότι τα “πολιτική αεροσκάφη” είναι τα εξοπλισμένα UAVs που βομβαρδίζουν στη Λιβύη, αλλά και καταρρίπτονται ανά…δωδεκάδες.
Όσο για τις απειλές περί “εγκλημάτων πολέμου” έναντι του Χάφταρ, μόνο γέλια μπορούν να προκαλούν όταν προέρχονται από την Τουρκία. Σε λίγες ημέρες έχουμε την επέτειο άλλης μιας Γενοκτονίας από τους Τούρκους , αυτή των Ποντίων.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται επίσης για τη σιωπή των Ηνωμένων Εθνών και προσθέτει ότι όσες χώρες υποστηρίζουν τον Χάφταρ “φέρουν την ευθύνη για την αδικία που υφίσταται ο λαός της Λιβύης και για το χάος και την αστάθεια που επικρατεί στη χώρα».
Η Άγκυρα θεωρεί τις δυνάμεις του Χάφταρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Ρωσία,«πραξικοπηματίες».
«Αν οι [διπλωματικές] αποστολές και τα συμφέροντά μας στη Λιβύη τεθούν στο στόχαστρο, θα θεωρήσουμε τις δυνάμεις του Χάφταρ νόμιμους στόχους», αναφέρει στην ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την Πέμπτη, η Τουρκία και η Ιταλία ανέφεραν πως βομβαρδίστηκε η περιοχή γύρω από τις πρεσβείες τους στην Τρίπολη.
Δεκάδες ρουκέτες έπεσαν στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιβύης, για τις οποίες η ΚΕΕ επέρριψε σήμερα την ευθύνη στις δυνάμεις του Χάφταρ.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) εξέφρασε στον λογαριασμό της στο Twitter τη θλίψη της για «ένα θέαμα που έγινε πολύ οικείο αλλά τρομακτικό» αφότου ο στρατάρχης Χάφταρ, ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσε πριν από έναν και πλέον χρόνο επίθεση για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της ΚΕΕ, Αμίν ελ-Χασέμι, τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι πέντε ετών, σκοτώθηκαν χθες στις λαϊκές συνοικίες Αμπού Σλιμ Μπαμπ και Μπεν Γκασρ, στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Σε μια ανακοίνωση η ΚΕΕ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, απέδωσε τις επιθέσεις αυτές στον αντίπαλό της, τον στρατάρχη Χάφταρ.
Το αεροδρόμιο της Μιτίγκα υπέστη επίσης χθες σοβαρές ζημιές από τις επιθέσεις που συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί. Φωτογραφίες που δείχνουν τον κατεστραμμένο σκελετό ενός αεροσκάφους, κτίρια και τον διάδρομο του αεροδρομίου που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και παραμένει κλειστό εδώ και μήνες λόγω των επανειλημμένων πληγμάτων, «το διεθνές αεροδρόμιο Μίτιγκα τέθηκε στο στόχαστρο.
Τέσσερις από τις δέκα δεξαμενές καταστράφηκαν πλήρως από την πυρκαγιά. Οι υπόλοιπες έξι υπέστησαν σοβαρές ζημιές, διευκρίνισε στην ιστοσελίδα της η NOC.
Από την Τετάρτη μέχρι σήμερα, συνολικά 19 άνθρωποι –17 άμαχοι και δύο αστυνομικοί– σκοτώθηκαν και 66 άλλοι άμαχοι τραυματίστηκαν από πυρά ρουκετών που έθεσαν στο στόχαστρο πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ΚΕΕ.
Η τελευταία εκτίμησε ωστόσο πως «το αιμοβόρο σχέδιο» του στρατάρχη Χάφταρ να καταλάβει την εξουσία «πλησιάζει στο τέλος της».
«Οι τρελές ενέργειες (…) των τελευταίων ημερών (…) είναι η απόδειξη της αδυναμίας και της απελπισίας του μετά τις διαδοχικές ήττες των παραστρατιωτικών και των μισθοφόρων του».
Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέγραψαν πολλές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι δυνάμεις της ΚΕΕ ανακατέλαβαν από τα μέσα Απριλίου δύο στρατηγικές πόλεις στα δυτικά και περικυκλώνουν την Ταρχούνα, την πιο σημαντική βάση οπισθοφυλακής του Χάφταρ, περίπου 80 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης.
«Δεν δίνουμε πλέον καμία προσοχή στις άτολμες καταδίκες της διεθνούς κοινότητας που είναι ανίκανη να κατονομάσει τον επιτιθέμενο και ακόμη λιγότερο να της ζητήσουμε λογαριασμό ή να σταματήσει εκείνους που υποστηρίζει», λέει η ΚΕΕ.
Στη διάρκεια των μηνών η ανάμιξη ξένων στρατών επιδείνωσε τη σύγκρουση, με τα ΗΑΕ και τη Ρωσία στο στρατόπεδο του Χάφταρ και από την άλλη την Τουρκία και την αυξανόμενη βοήθειά της στην ΚΕΕ.
Τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται ότι συνεχίζουν να παραλαμβάνουν φορτία όπλων από τους υποστηρικτές τους παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον Ιανουάριο πολλές χώρες κατά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.