Συμπλοκές ΜΑΤ-κατοίκων στην Τήνο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Επεισόδια σημειώθηκαν στο νησί της Τήνου στην περιοχή Πράσσα όπου κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση από άντρες των ΜΑΤ, και ότι τραυματίστηκε και ένας ηλικιωμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις.
Ανακοίνωση για τα σημερινά επεισόδια στην Τήνο εξέδωσε το KKE στην οποία αναφέρει:
«Η κυβέρνηση αντί να στείλει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί της Τήνου, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, οργάνωσε εισβολή δεκάδων αστυνομικών, που προχώρησαν σε αγριότητες κατά των αγωνιζόμενων κατοίκων, που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, που είχε πάρει την άδεια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει στο νησί για αυτό το λόγο».

ΔΗΛΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ (Σχετικά με την ωμή επέμβαση της αστυνομίας εναντίον του Τηνιακού λαού)

Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες  μιας απρόκλητης βίας και καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων που συνέρρευσαν από γειτονικά νησιά εναντίον του Τηνιακού λαού.
Οι δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη δεν δίστασαν να επιτεθούν και να βιαιοπραγήσουν ακόμα και εναντίον ηλικιωμένων, ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις, με στόχο να τρομοκρατήσουν τη συνέχιση του αγώνα του λαού της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Δυστυχώς η τροπολογία – την οποία συνυπέγραψα – που κατατέθηκε προ δύο εβδομάδων στη βουλή για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μέχρι την έκδοση του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ, απορρίφθηκε απο την κυβένηση, αποδεικνύοντας πόσο κάνει σεβαστή τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, την οποία υποτίθεται ότι εξασφάλισε η Έπαρχος και ο Δήμαρχος της Τήνου στην τελευταία επίσκεψη τους στον ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη.
Τώρα πλέον η κατάσταση έφτασε σε πλήρες αδιέξοδο. Η μόνη δημοκρατική διέξοδος και λύση, δεν μπορεί παρά να είναι: η απομάκρυνση πάραυτα των αστυνομικών δυνάμεων από την Τήνο, η διακοπή των εργασιών του αιολικού σταθμού στα Πράσσα και η άμεση σύγκληση σύσκεψης όλων των ενδιαφερομένων μερών (Υπουργείο, Επαρχείο, Δήμος, Επενδυτής) με συμμετοχή και των βουλευτών των Κυκλάδων.
Είναι προφανές ότι ο αγώνας ενάντια στα μεγάλα αιολικά πάρκα συνεχίζεται !!!

Καταγγελία Σωματείου Ι/Υ Κυκλάδων για τα γεγονότα στην Τήνο και κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης

Το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων καταδικάζει την απρόκλητη  και βίαιη επίθεση που δέχθηκαν οι κάτοικοι της Τήνου από τις αστυνομικές  δυνάμεις που έστειλε η κυβέρνηση με σκοπό να προωθήσει τα κυβερνητικά σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αποτέλεσμα της άγριας καταστολής ήταν να διακομιστούν τουλάχιστον 6 διαδηλωτές στο Κέντρο Υγείας του νησιού και να γίνουν 10 συλλήψεις.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμα και τη βία, για την προώθηση των σχεδίων της «πράσινης ανάπτυξης», με δραματικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, προς όφελος των μεγαλοεργολάβων!
Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα του λαού της Τήνου.
Καλούμε φορείς και εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΣΗΜΕΡΑ 20/05 στις 20:00 στην Πλατεία Μιαούλη
Διεκδικούμε:
  • Άμεσα η κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις καταστολής από το νησί της Τήνου.
  • Να απελευθερωθούν όλοι οι προσαχθέντες.
  • Να ανακληθούν τώρα οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή των αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες. Ο σχεδιασμός των ΑΠΕ να γίνει με βάση την κάλυψη των δικών μας αναγκών, με σεβασμό τόσο στο φυσικό όσο και στο δομημένο περιβάλλον των νησιών και όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών.

Κοινό Τηνίων: Δελτίο τύπου για τα σημερινά βίαια γεγονότα   
Σήμερα, 20/5/20, ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην Τήνο.
Οι δυνάμεις καταστολής, χτύπησαν αναίτια πολίτες, που βρέθηκαν στα Υστέρνια να διαμαρτυρηθούν για τις εργασίες
σκυροδέτησης των βάσεων των ανεμογεννητριών, συνέλαβαν και προσήγαγαν 8 πολίτες και τους κρατούν αναίτια μέχρι τώρα.
Ο κατήφορος της κυβέρνησης των «κουμπάρων» δεν έχει τελειωμό.
Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση Κονό Τηνίων καταγγέλλει και καταδικάζει την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας και αυτών που την έστειλαν.
Θα αντισταθούμε σθεναρά στην προστασία του νησιού μας με κάθε τρόπο.
Ζητάμε:
Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες.
Να φύγουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις καταστολής από το νησί
Να σταματήσει η δίωξη και να απελευθερωθούν άμεσα οι συλληφθέντες
Να ανακληθούν όλες οι άδειες παραγωγής και εγκατάστασης ανεμογγενητριών, στο νησί μας
Την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με μόνο θέμα τις σημερινές εξελίξεις.

Γραπτή δήλωση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου Αλαβάνου, από την Τήνο

«Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20 Μάη βρίσκομαι στο νησί της Τήνου, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, στην κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Καταγγέλλω την απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, που έφτασαν στην Τήνο και από τα γύρω νησιά, εναντίον των κατοίκων, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκαστούν να πάνε στο Κέντρο Υγείας του νησιού.
Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης, που αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο της αστυνομικής αγριότητας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό, αλλά και τη σύλληψη 10 κατοίκων του νησιού.
Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Τήνου είναι δίκαιες, γιατί αντιπαλεύουν την πολιτική, που αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον.
Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι οι κάτοικοι που συνελήφθησαν από την αστυνομία και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το νησί. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου.»
Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ

Από το Blogger.