Η διάσημη «Κραυγή» έχει υποστεί ζημιά από την υγρασία της ανάσας των επισκεπτών


Ο ζωγραφικός πίνακας «Η Κραυγή» του Νορβηγού Έντβαρντ Μουνκ έχει υποστεί αλλοιώσεις από την υγρασία που δημιουργείται από την ανάσα των επισκεπτών.
Ζημιά από την υγρασία που δημιουργείται εξαιτίας της αναπνοής των επισκεπτών εντοπίστηκε στον περίφημο ζωγραφικό πίνακα «Η Κραυγή» (The Scream) του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνκ, ο οποίος φιλοξενείται στο Μουσείο του Μουνκ στο Όσλο.
Την αρνητική επίδραση της αναπνοής των επισκεπτών του μουσείου στον πίνακα, που δημιουργήθηκε το 1910, εντόπισαν επιστήμονες, οι οποίοι επισήμαναν πως η αυξημένη υγρασία δημιουργεί αλλοιώσεις στα χρώματα, εξαιτίας και της ποιότητας των χρωμάτων που είχε επιλέξει ο ζωγράφος. Πλέον οι υπεύθυνοι προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω ζημιά.
Τα ευρήματα των ερευνητών παρουσιάστηκαν σε μελέτη που εκδόθηκε στο περιοδικό Science Advances στις 15 Μαΐου.
«Όπως αποδείχθηκε, αντί να χρησιμοποιήσει καθαρό θειούχο κάδμιο όπως θα έπρεπε να είχε κάνει, καθώς φαίνεται χρησιμοποίησε μια έκδοση με προσμίξεις, μια όχι και τόσο καθαρή εκδοχή η οποία περιείχε χλωρίδια» δήλωσε ο Κόεν Γιάνσενς, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο της Αντβέρπης και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, στην εφημερίδα The Guardian, μιλώντας για την επιλογή του Μουνκ στα χρώματα όταν δημιουργούσε το εικονικό πλέον έργο του.
«Δεν νομίζω πως επρόκειτο για σκόπιμη χρήση. Πιστεύω πως απλώς αγόρασε όχι τόσο υψηλού επιπέδου χρώματα. Πρόκειται για το 1910 και πράγματι η χημική βιομηχανία που παρήγαγε τις χημικές βαφές υπήρχε, αλλά δεν σημαίνει πως υπήρχε ο ποιοτικός έλεγχος που γίνεται σήμερα» σημείωσε ο Γιάνσενς.
Λόγω των προσμίξεων, ακόμα και μικρά επίπεδα υγρασίας, προκαλούν τις κίτρινες περιοχές του πίνακα να ξεθωριάζουν και να διαλύονται, μετατρέποντας τον λαιμό της κεντρικής φιγούρας και μέρη του ηλιοβασιλέματος να αποκτούν ένα σχεδόν λευκό χρώμα.
Ο Γιάνσενς σημείωσε πως αν και κάποιοι συντηρητές είχαν αρχικά υποψιαστεί πως το ηλιακό φως ήταν υπεύθυνο για το ξεθώριασμα, όπως συνήθως γίνεται με πίνακες που έχουν ζωγραφιστεί με χρώματα που έχουν βάση το λάδι, αυτός δεν ήταν ο λόγος για το πρόβλημα στον πίνακα του Μουνκ.
«Πρέπει να ξεκινήσεις να εργάζεσαι με τη σχετική υγρασία του μουσείου ή να απομονώσεις το κοινό από τον πίνακα, ή τον πίνακα από το μουσείο, ας πούμε με έναν τρόπο που το κοινό θα μπορεί να τον απολαμβάνει, αλλά δεν θα φτάνει η ανάσα τους στην επιφάνεια του πίνακα» δήλωσε ο Γιάνσενς. Όπως σημείωσε, το Μουσείο του Μουνκ πρόκειται να μεταφερθεί την επόμενη χρονιά και έτσι οι συντηρητές ψάχνουν να εφαρμόσουν τα ευρήματα των επιστημόνων στις νέες εγκαταστάσεις.
Ο Νορβηγός καλλιτέχνης δημιούργησε τέσσερις εκδοχές της «Κραυγής» μεταξύ του 1893 και του 1910, με την τελευταία να γίνεται η πιο γνωστή. Η δημοσιότητα του πίνακα προκάλεσε και την κλοπή του το 2004, σε μια τολμηρή επιδρομή κατά τη διάρκεια της ημέρας από ένοπλους μασκοφόρους. Οι κακοποιοί άρπαξαν και τον πίνακα «Madonna» επίσης, ενώ αν και τα δύο έργα επανακτήθηκαν δύο χρόνια αργότερα, «Η Κραυγή» είχε έναν καφέ λεκέ από νερό και οι κακοποιοί κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 750 εκατομμυρίων νορβηγικών κορόνων για τις ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.