Προϋπολογισμός 2020: Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή - Πότε ψηφίζεται

Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 η οποία θα διαρκέσει πέντε ημέρες.
Στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια, βρίσκεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος θα τεθεί σε συζήτηση για τις επόμενες πέντε ημέρες.
Η συζήτηση ξεκίνησε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Ο προϋπολογισμός «σηματοδοτεί την επιστροφή της Πατρίδας μας στο μέλλον. ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. και αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο προϋπολογισμός αντιμετωπίζει το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό, που όπως αναφέρει, κράταγε τη χώρα πίσω στις επενδύσεις και συνέβαλε στην ανεργία.
«Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά  νοικοκυριό», ανέφερε ακόμα ο κ. Πέτσας.
Υπογράμμισε δε πως η “ευημερία για όλους” απαιτεί σχεδιασμό και πολλή δουλειά.
«Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η “ευημερία για όλους” δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας» συμπλήρωσε ο κ.Πέτσας .
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία θεωρείται παραδοσιακά και ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Η συζήτηση άρχισε με τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές και θα συνεχιστεί με κατάλογο ομιλητών εναλλάξ και ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, ενώ αύριο Κυριακή αναμένονται οι τοποθετήσεις των υπουργών και των αρχηγών των κομμάτων.
Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020» έχει γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.