Υποβρύχια έκρηξη στον Ειρηνικό σχημάτισε ένα νέο νησί και βύθισε ένα άλλο


Οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απεικονίζουν τη σταδιακή εμφάνιση του νέου νησιού Lateiki, το οποίο είναι 3 φορές μεγαλύτερο από το αρχικό.
Το «παλιό» νησί του Lateiki, το οποίο σχηματίστηκε αρχικά λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας το 1995, είναι πλέον βυθισμένο και ένα νέο και συνάμα μεγαλύτερο νησί - που έχει πλάτος περίπου 100 μέτρα και μήκος 400 μέτρα έκανε την εμφάνισή του τον τελευταίο μήνα το διάστημα μεταξύ 13 και 31 Οκτωβρίου, ανέφεραν γεωλόγοι.
Το Βασίλειο της Τόνγκα είναι ένα αρχιπέλαγος 170 περίπου νησιών στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη γνωστή ως Δακτύλιος της Φωτιάς, η οποία συχνά πλήττεται από ισχυρούς σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις.
​Πριν από τον περασμένο μήνα, η πιο πρόσφατη εμφάνιση ενός νησιού στην Τόνγκα καταγράφηκε το 2015. Ειδικότερα, μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διήρκεσε περίπου ένα μήνα και έφτασε στο σημείο να διαταράξει μέχρι και την τοπική εναέρια κυκλοφορία, οδήγησε στην δημιουργία ενός νέου νησιού συνολικής έκτασης περίπου 1,8 χλμ. τετ. χλμ..
Όπως εξηγούν γεωλόγοι, νέα νησιά μπορούν να προκύψουν ως αποτέλεσμα διαφόρων φυσικών διαδικασιών όπως ηφαιστειακές εκρήξεις ή η τήξη των πάγων. Ένα από τα πιο γνωστά ηφαιστειογενή νησιά είναι το νησί Surtsey, που βρίσκεται στα νότια παράλια της Ισλανδίας. Το Surtsey εμφανίστηκε το 1963, επίσης ως αποτέλεσμα μιας υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.