Συνολικά 6 δις ευρώ «βοήθεια» για τους πρόσφυγες πήρε η Τουρκία από την ΕΕ - New Planet

Header Ads

Συνολικά 6 δις ευρώ «βοήθεια» για τους πρόσφυγες πήρε η Τουρκία από την ΕΕ

Συνολικά 6 δις ευρώ «βοήθεια» για τους πρόσφυγες πήρε η Τουρκία από την ΕΕ
Συνολικά 6 δις ευρώ «βοήθεια» για τους πρόσφυγες πήρε η Τουρκία από την ΕΕ                                    

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Με σημερινή, γραπτή του, απάντηση, προς τον Κύπριο ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Λουκά Φούρλα, ο Επίτροπος Várhelyi, αποκαλύπτει ότι, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, η ΕΕ έχει ήδη δώσει 6 δις ευρώ στην Τουρκία, για το 1,7 εκατομμύριο πρόσφυγες που φιλοξενεί στα παράλια και την ενδοχώρα.

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι η Κομισιόν έχει κινητοποιήσει τα πρώτα 6 δισ.ευρώ από τη Διευκόλυνση, που προβλέπεται για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, προκειμένου να εξασφαλισθεί η κάλυψη των βασικών αναγκών σε 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες, να διασφαλισθεί ότι 500.000 παιδιά προσφύγων θα πάνε στο σχολείο και ότι εκατομμύρια άτομα, θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας.

O Κύπριος ευρωβουλευτής, ωστόσο, στην από 31 Οκτωβρίου 2019 ερώτηση του προς την Κομισιόν, ρωτούσε, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η ΕΕ, ώστε επιτέλους να υπάρξει μια ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου και αποτελεσματικός έλεγχος των κονδυλίων που διατίθενται καθώς και το αν θα υπάρξει πραγματικά κοινή εξωτερική γραμμή όσον αφορά το ζήτημα.

 Αν ναι, συμπλήρωνε ο ευρωβουλευτής,  ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν έναντι της Τουρκίας, η οποία εκβιάζει και απειλεί συνεχώς την Ένωση με το μεταναστευτικό.

Αποφεύγοντας ν’ απαντήσει στην ουσία των ερωτημάτων του κύπριου ευρωβουλευτή, ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος, προτίμησε να δώσει την παρακάτω γενική και αποκαλυπτική συνάμα απάντηση:

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10.2.2020)

Η χρηματοδότηση της ΕΕ για τη μετανάστευση χορηγείται βάσει προσεκτικής εξέτασης και συστηματικής διαβούλευσης. Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα έργα στο πλαίσιο διαφόρων χρηματοδοτικών μέσων τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η λογοδοσία για τα έργα της ΕΕ παραμένει εξαιρετικά υψηλή μέσω ειδικών διαδικασιών παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Υπάρχει ένα σύστημα για την εσωτερική και την εξωτερική παρακολούθηση. Η παρακολούθηση πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση των αντιπροσωπειών της ΕΕ σε τρίτες χώρες, καθώς και των υπηρεσιών της Επιτροπής στην έδρα και σε στενή επαφή με τους εταίρους υλοποίησης.

Η ΕΕ και η Τουρκία παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Τρία έτη μετά την έναρξη εφαρμογής της, η δήλωση εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και τη διάσωση ζωών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Στο πλαίσιο της δήλωσης, η Επιτροπή έχει κινητοποιήσει 6 δισ. EUR από τη Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

 Η Διευκόλυνση έχει διασφαλίσει ότι οι ανάγκες των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία αντιμετωπίζονται με ολοκληρωμένο και συντονισμένο τρόπο.

Υποστηρίζει 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, 500.000 παιδιά πρόσφυγες για να πάνε στο σχολείο και παρέχει σε εκατομμύρια άτομα πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας.

Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από Μέσα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας και επικεντρώνονται στην ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια.

Η παρακολούθηση, η αξιολόγηση και ο έλεγχος των έργων αυτών υπόκεινται στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιεί η Επιτροπή για όλες τις δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των δύο αυτών μέσων.

ΠΗΓΗ zoygla gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.