Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ φέρεται να αποδέσμευσε τη βοήθεια στην Ουκρανία μέρες πριν από το «ναι» του Τραμπ - New Planet

Header Ads

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ φέρεται να αποδέσμευσε τη βοήθεια στην Ουκρανία μέρες πριν από το «ναι» του Τραμπ

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έδωσε την έγκρισή του για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, στις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να άρχισε τη σχετική διαδικασία δύο ημέρες πριν αυτό κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών βιάστηκε, απ' ό,τι να φαίνεται, να αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αφού φέρεται να το έκανε τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται ανθρώπους με γνώση του ζητήματος, μια νομική ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Γραφείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου (OMB) δεν θα μπορούσε νομικά να εμποδίσει την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, η απόφαση του Κρατικού Τμήματος προέκυψε από νομική διαπίστωση που έγινε νωρίτερα μέσα στο έτος και μεταφέρθηκε και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κράτησε την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου και ενός στρατιωτικού πακέτου ύψους 250 εκατ. δολαρίων- και πλέον είναι το κεντρικό ζήτημα στη διαδικασία αποπομπής του Αμερικανού Προέδρου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς θεωρείται πως ήταν μοχλός πίεσης προς τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ώστε εκείνος να ασκήσει εισαγγελική έρευνα εναντίον του γιου του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητές του στην ευρωπαϊκή χώρα.
Ο νόμος απαιτεί τόσο από το κράτος όσο και από το Υπουργείο Άμυνας να δαπανήσουν τα χρήματα μέχρι το τέλος του δημοσιονομικού έτους, δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου. Επίσης, απαιτείται κοινοποίηση και στο Κογκρέσο τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα, με άλλα λόγια το αργότερο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Το σημείωμα που δόθηκε στον Μάικ Πομπέο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε την εξουσία να δαπανήσει τα χρήματα, ανεξάρτητα από το τι θα έπραττε ο Trump μέσω του OMB, και θα άρχιζε τη διαδικασία μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια, ο -τότε- σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι το «πράσινο φως» της βοήθειας προς την Ουκρανία δόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, λέγοντας στο υπουργείο Εξωτερικών ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να προχωρήσει.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το Bloomberg, εξέπληξε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, καθώς θεώρησαν την κίνηση αυτή ως παραβίαση του πρωτοκόλλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.