Τσίπρας στους FT: Όχι άλλη καθυστέρηση στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ - New Planet

Header Ads

Τσίπρας στους FT: Όχι άλλη καθυστέρηση στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ


Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ζητά με άρθρο του σε εφημερίδα του βρετανικού Τύπου ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Την άμεση λήψη μιας θετικής απόφασης για την εκκίνηση των διαδικασιών ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ζητά ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στους Financial Times.

Παράλληλα επισήμανε πως ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο για τη γειτονική χώρα όσο και για την ευρύτερη περιοχή από μια ακόμη καθυστέρηση.

«Θα είναι μια απόφαση που θα αναδείξει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι εξίσου θαρραλέα όσο αυτή η νέα, δυναμική βαλκανική χώρα που της χτυπάει την πόρτα», αναφέρει και προσθέτει: «Η επιλογή αφορά το αν θα προσδεθεί σταθερά η Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ ή αν θα διακινδυνεύσουμε πυροδότηση μιας νέας κρίσης, δίνοντας το μήνυμα ότι οι επίπονες μεταρρυθμίσεις δεν επιβραβεύονται».

Χαρακτηρίζει δε κρίσιμη για την αξιοπιστία της Ευρώπης την παραπάνω απόφαση.

«Η ΕΕ έχει μια ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι μια αξιόπιστη δύναμη διασφάλισης της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης. Μία απόφαση να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα αποτελούσε μια ισχυρή απάντηση στις δυνάμεις που στόχο έχουν να βυθίσουν την Ευρώπη -και τα Βαλκάνια- πίσω στον εθνικισμό, τις μονομερείς ενέργειες και τον κατακερματισμό», σημειώνει.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση η οποία, όπως λέει, εδραίωσε τον ρόλο της ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας.

Από την άλλη σημειώνει πως η Βόρεια Μακεδονία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σε ζητήματα μειονοτήτων, έχει συμβάλει στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην περιφερειακή σταθερότητα και έχει προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων.

«Σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή, μια θετική απόφαση από την ΕΕ θα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης, των Βαλκανίων, και όχι μόνο, ότι η υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, η απόρριψη του εθνικισμού και η επίτευξη συμβιβασμών για την επίλυση διαφορών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, αξίζουν το κόστος», γράφει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ξεκαθαρίζει πως έχει έρθει η ώρα η περιοχή των Βαλκανίων να γίνει ένας καταλύτης για την ειρήνη και σύμβολο για το ευρωπαϊκό όραμα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.