Σχέδιο «Ηρακλής»: Η… ροπαλιά του ΤΧΣ στα κόκκινα δάνεια - New Planet

Header Ads

Σχέδιο «Ηρακλής»: Η… ροπαλιά του ΤΧΣ στα κόκκινα δάνεια


Ο «Ηρακλής» αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του Οκτωβρίου, αφού πρώτα λάβει και το τυπικό πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές αρχές. Πώς αναμένεται να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων.
Με τον «Ηρακλή» φιλοδοξεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, το ύψος των οποίων φέρεται να αγγίζει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται στα «συρτάρια» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Η εφαρμογή του, η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου, αφού πρώτα λάβει και το τυπικό «οκ» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κεντρικός άξονας του «Ηρακλή» αποτελεί η τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δηλαδή ο «τεμαχισμός» τους και η μετέπειτα «ομαδοποίησή» τους, με στόχο τον περιορισμό του ρίσκου.
Το ελληνικό δημόσιο, από την πλευρά του, θα εγγυάται τα συγκεκριμένα δάνεια με το συνολικό ποσό των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι το οποίο θα προστατεύει ακόμη περισσότερο τους υποψήφιους επενδυτές – αγοραστές.
Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο εφαρμόστηκε και στην Ιταλία, με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των «κόκκινων» δανείων των ιταλικών τραπεζών.
Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του εγγυητή των συγκεκριμένων δανείων, είναι χαμηλότερη σε σχέση με την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή των πωλητών των συγκεκριμένων δανείων.
Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι θεωρητικά, ο εγγυητής είναι λιγότερο αξιόπιστος από τον πωλητή.
Ωστόσο, οι τίτλοι έκδοσης των προς πώληση δανείων, θεωρούνται εξ ορισμού μηδενικού ρίσκου, χάρη στο γεγονός ότι είναι εγγυημένοι από κράτος – μέλος της Ευρωζώνης. Και εν προκειμένω από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.