Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια - New Planet

Header Ads

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια


Σταθερή αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.
Περισσότεροι είναι οι θάνατοι από αυτοκτονίες παρά από πόλεμο, όπως καταδεικνύει έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ήλθε χθες στο φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με την οποία, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο βάζει τέλος στη ζωή του.
Σημαντικά είναι, εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και για την Ελλάδα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας «Κλίμακα» και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον αριθμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα το 2016, οι θάνατοι από αυτοκτονία ανήλθαν σε 484.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΜΚΟ «Κλίμακα», τα έτη 2017, 2018 και μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2019, προκύπτουν τα εξής:
  • Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση.
  • Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες.
  • Επίσης, όπως καταδεικνύεται, άτομα ηλικίας 60 - 64 και 80 ετών και άνω σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών. Ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 45 - 49 ετών και 50 - 59 ετών.
  • Οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία είναι η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Αττική.
  • Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας κατά την τελευταία τριετία είναι ο απαγχονισμός.
  • Η χρονική περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών είναι κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, ήτοι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο.
  •  
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.