Γιατί οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν τον Αττίλα 2; – Aποκαλυπτικό βίντεο, ο ρόλος του Κίσινγκερ - New Planet

Header Ads

Γιατί οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν τον Αττίλα 2; – Aποκαλυπτικό βίντεο, ο ρόλος του ΚίσινγκερΓια τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974, μιλούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της Κυβέρνησης Νίξον σε βίντεο που ανέβηκε χθες στο YouTube.
Πρόκειται για τους Άρθουρ Χάρτμαν, Βοηθό Γραμματέα των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Καναδικές Υποθέσεις το 1974-1977, και τον Τόμας Μπογιάτ, Υπεύθυνο Γραφείου Κύπρου της Αμερικανικής Κυβέρνησης το 1974.
«’Ήταν ξεκάθαρο στις συσκέψεις που γίνονταν ότι δεν υπήρχε κατανόηση και ο Κάλαχαν (Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών) με ρώτησε: ‘‘Εσείς οι Αμερικανοί μπορείτε να σταματήσετε τη δεύτερη εισβολή που ετοιμάζουν’’;», αναφέρει ο Χάρτμαν.


Το βίντεο υπογραμμίζει, επίσης, την υπόθεση του σκανδάλου του Watergate και πως αυτό επηρέασε τη λήψη δραστικών αποφάσεων στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρώην (Αύγουστο του 1974) αξιωματούχος, που αντιπροσώπευσε τα αμερικανικά συμφέροντα στη διάσκεψη της Γενεύης, είπε πως δύσκολα θα μπορούσε να εισακουστεί από τον Κίσινγκερ, που εκτελούσε τότε καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, και παραθέτει τη δική του εκτίμηση.
Από την πλευρά του ο Μπογιάτ είπε πως «Ο Δρ Κίσινγκερ τον απομάκρυνε από τη θέση ως επικεφαλής της επιχείρησης Κύπρος μετά την πρώτη εισβολή, επομένως δεν μπορώ να μιλήσω για το τι ακολούθησε. Ωστόσο, εισηγήθηκα στον Κίσινγκερ να κρατήσει τους Τούρκους στον θύλακα που αρχικά αποβιβάστηκαν. Εντούτοις, φαίνεται πως δεν ασκήσαμε αρκετή πίεση για να το πετύχουμε αυτό, με αποτέλεσμα τα τουρκικά άρματα να προελάσουν, μοιράζοντας το νησί στη μέση».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.